dimarts, 9 de juny del 2009

Presentació d'una discriminació a Sueca



Salvador Lamolda i Martín, com a President de l’associació cultural Aula de Música Tradicional de Sueca , i davant les recents accions de la regidoria de festes, en vers la nostra associació i més concretament per l’activitat desenvolupada mitjançant l’Escola de Danses de la Ribera , em veig obligat a fer-li uns aclariments per tal que la justícia estiga per damunt de tota informació.

EXPOSA
que l’Aula de Música Tradicional de Sueca és una entitat cultural que treballa diversos vessants de la cultura popular relacionades amb la música popular i tradicional , de moment per mitjà de tres seccions (tanmateix com les societats musicals tenen Banda. Orquestra , Cor, ...) les danses , la música i la reproposta.
Al llarg de la nostra existència hem estat bastament discriminats , ja que tot i presentar propostes no hi ha manera de quallar cap novetat.

El poble de Sueca deuria saber que el “Ball de Cavallets” ha segut incorporat des del darrer 8 de setembre a la processó general de la Mare de Déu de Sales gràcies a l’Escola de Danses de la Ribera, que ha sufragat íntegrament (sense cap ajuda econòmica d’entitat pública o privada) la construcció dels 8 cavallets, la indumentària i la formació de les xiquetes que el ballen, però no sols això , que no correspon a cap èxit de cap altra associació, sinó que a la mateixa processó des de l’any 2006, l’Escola de Danses de la Ribera recuperà , sufragà i incorporà el “Ball de Nans”, que com la gent recordarà , encapçalava la processó.
I encara més, l’any 2007 incorporem la “Colla de Gegants de Sueca” (també sufragada per aquesta associació) doncs és ben sabut que és el complement imprescindible , de tot Ball de Nans. Aquesta colla de gegants està formada , de moment, per un dolçainer i una tabaletera amb llurs instruments , i vestit a la manera tradicional i amb ells es vol representar a totes aquelles persones que treballen per aquesta recuperació, i abans Sueca no tenia Colla de Gegants pròpia , ja que cada any eren llogats a una empresa amb seu a València.
El mateix 2007 també incorporem una danseta infantil: el “Ball de Llauradoretes” , que ve a ser una representació pantomímica dels treballs agrícoles al camp o l’era, i que no devem confondre amb la Començadoreta i les llauradoretes (que canten però no ballen), com molt bé ens informa el pare Amado Burguera, que feu diverses aproximacions a la història del poble, al seu llibre “La Milagrosa Imagen de Nuestra Señora La Virgen de Sales” publicat al 1920, junt a un programa de festes en honor a la patrona de Sueca, ens fa la següent reflexió:

“ ¿Quien no ha visto funcionar durante la mañana del 8 de septiembre y durante su tarde, en la carrera de la procesión, los bailes, misterios y emblemas?! Lo ball de les espases, lo ball de tornechants, lo ball de les vetes, lo ball dels capsots, lo ball dels mariners y antiguamente además de estos lo ball de les llauradoretes, lo ball dels cavallets y lo ball dels maltesos!.

Si estudiem una mica els nostres cronistes locals , be siguen oficials o no , com poden ser Fermí Cortés, Bernat i Baldoví, Vicent Molina o el Propi Burguera, així com diversos estudis administratius en podrem treure molt bons resultats.

Evidentment les nostres propostes no han estat únicament per al 8 de setembre la processó de la Mare de Déu de Sales és molt més atractiva per als veïns i visitants, sinò que hem fet d’altres , com recuperar l’eixida de danses el 8 pel matí, fer una ronda a la verge per les vespres , participar a les diverses processons , ........ i és per tot açò que

SOL·LICITA

que l’Aula de Música Tradicional de Sueca , i en especial la seva Escola de Danses de la Ribera, puga participar a totes les manifestacions socials i/o culturals amb les quals col·labora l’ajuntament de Sueca, be siguen de caire religiós com les processons del Corpus Cristi, Benissants de la Pedra, Crist de l’Hospitalet, Sant Antoni, Nadal,......o d’altre caire com 9 d’octubre, fires de turisme o d’altre tipus, agermanaments, .......



Sueca, 20 de maig de 2009